Machine learning wordt op veel gebieden en in verschillende sectoren al concreet toegepast. De mogelijkheden zijn vrijwel onuitputtelijk. Een overzicht van wat er al kan en een duidelijke indeling in vier verschillenden soorten toepassingen.

Machine learning is een techniek die software in staat stelt om zelflerend te zijn zonder expliciet te programmeren. In plaats van het schrijven van code met veel “als dit, dan doe dat”-regels, worden bij machine learning patronen in data herkend en wordt op basis daarvan een algoritme gecreëerd dat kan herkennen, voorspellen, adviseren, optimaliseren en/of classificeren. Het is een uiterst krachtige techniek waarmee software intelligente taken kan uitvoeren die tot voor kort voornamelijk door mensen uitgevoerd werden. Daarmee kunnen diverse bedrijfs- en industriële processen, klantgerichte diensten en andere datagedreven functies op een vernieuwende wijze worden geautomatiseerd.

Machine learning is niet nieuw. Het kent zijn oorsprong in de academische wereld eind jaren ’60 / begin jaren ’70 en wordt al dagelijks gebruikt bij grote bedrijven. Door de ruime beschikbaarheid van (big) data, de toename in processing power en de beschikbaarheid van machine learning-platformen is deze exponentieel groeiende technologie recentelijk volwassen geworden. Daarmee wordt machine learning toepasbaar voor iedere organisatie.

Machine learning toepassingen kunnen in vier categorieën worden ingedeeld. Deze categorieën worden besproken in het gehele artikel op Emerce.

Lees het gehele artikel

Door Guus van de Mond