Woningbelang

Woningbelang is een woningcorporatie gevestigd in Valkenswaard en levert een actieve bijdrage aan een levensvatbaar Valkenswaard en Bergeijk. De corporatie heeft ca 3.850 huurwoningen en maatschappelijk vastgoed zoals gezondheidscentra en zorgwoningen. Het is een financieel gezonde corporatie die vooroploopt en hoog scoort op klantgerichtheid en maatschappelijk presteren tegen lage kosten. Er is een hoog ambitieniveau waarin ze streven naar het verbeteren van de dienstverlening doormiddel van digitalisering, niet alleen voor intern gebruik maar ook voor een betere samenwerking met de huurders en partners.

Uitdaging

De eerste gesprekken dateren al van 2017. Tijdens een kick-off middels een experiment, is de behoefte van de organisatie geprioriteerd en heeft een analyse van de benodigde data plaatsgevonden. Hier is eerder een artikel over geschreven.

Vanuit deze basis kwam Woningbelang met de vraag of AI-technieken hen kon helpen met verschillende uitdagingen. Er werd een systeem gebruikt dat via verschillende kanalen data tot zijn beschikking kreeg, waarbij vervolgens veel handmatig werk aan te pas kwam om deze data te onderhouden. Daarnaast was er in het oude systeem niet de mogelijkheid tot automatische rapportages en werden er daarom verschillende rapportages (“Meters”, zoals Woningbelang dit zelf noemt) handmatig gemaakt. De meest urgente vraag van Woningbelang was om, op automatisch gegenereerde wijze, te kunnen zien wat de meest noodzakelijke plek is voor rioolonderhoud. Daarnaast was er de behoefte om binnen de bedrijfsvoering een applicatie te gaan vervangen, omdat deze uit gefaseerd werd.

Oplossing

Er is allereerst een datastroom op gang gezet in onze software, waaruit een datalake is opgezet. Vrij direct daarna is er een structuur gemaakt voor het opzetten van een dashboard, waarin de rapportages voor de bedrijfsvoering zijn verwerkt. Al het werk wat eerst nog handmatig gebeurde, is hiermee geautomatiseerd. Dit is gedaan door gebruik te maken van Power BI.

Deze tool is namelijk meer dan alleen een dashboard, omdat het interactief is. Met behulp van Power BI zijn een aantal stappen geautomatiseerd en is er een centrale bron van data. Voor het ontwikkelen van dit dashboard is er goed gekeken naar de oude situatie met de meters.

Er is bewust veel tijd geïnvesteerd om goed te begrijpen hoe alle “meters” ontstaan en wat alle berekeningen voorstellen, voordat deze samen met de bijpassende data in Power BI geautomatiseerd zijn. Het unieke aan deze oplossing is dat alle metertjes tot op detailniveau te zien zijn.

Hieronder is één van de meters te zien. Omdat het hier om vertrouwelijke data gaat is er een fictieve meter te zien. Deze meter is gebaseerd op de wijze, zoals deze wordt getoond binnen Power BI.

Wil je meer lezen over Power BI? Klik dan hier!

Fictieve meter Power BI

Resultaat

Met behulp van de nieuwe Power BI omgeving is er een interactief performance dashboard ontstaan. Woningbelang voorziet nu zijn volledige rapportages en meters automatisch van de juiste data, en kan daarbij live de score in zien tot op detailniveau. Door dit te doen is de werkdruk voor medewerkers verlicht. Zij hoeven nu niet meer alles handmatig te verwerken en bepaalde resultaten uit te zoeken.

Performance Dashboard Overzicht

Guus van de Mond

''Met ons dedicated team hebben we als gemeenschappelijk doel om klanten te helpen met slimme machine learning oplossingen en het toepassen van kunstmatige intelligentie.''