Intergamma genomineerd voor innovatie award vanwege automatisch vastleggen van variantrelaties in het productassortiment

Intergamma is de organisatie achter de doe-het-zelf ketens Gamma en Karwei. In Nederland en België is Intergamma met bijna 400 bouwmarkten al jaren de onbetwiste nummer één op de doe-het-zelfmarkt. Intergamma wilde op haar websites producten voorzien van gerelateerde producten zoals varianten, alternatieven, producten in dezelfde familie, accessoires en upsell mogelijkheden. Het handmatig tot stand brengen van deze productrelaties is een tijdrovend proces. Squadra Machine Learning Company heeft het mogelijk gemaakt om dit proces gedeeltelijk te automatiseren.

De vraag

Intergamma heeft Squadra Machine Learning Company benaderd voor het faciliteren van product relaties gebaseerd op varianten. In veel gevallen zijn alle eigenschappen van een product gelijk op één attribuut na, en dat is waar je op varieert. Denk bijvoorbeeld aan een pot verf die op glansgraad, inhoud, kleur of eventueel een eigenschap als antislip kan variëren. Om deze variantrelaties in te zetten op het verkoopkanaal is Intergamma een samenwerking met Squadra aangegaan. 

Bij Intergamma waren er al diverse pogingen gedaan om te kijken of er vanuit de product data, met slimme business rules, verbanden tussen producten konden worden gelegd. Er werd echter constateert dat steeds als er een feature live werd gezet, deze na één of twee dagen alweer uitgezet moest worden vanwege verschillende problemen. Intergamma heeft hier een tweetal dingen van geleerd. Ten eerste dat de product data eigenlijk van onvoldoende consistente kwaliteit was, er waren bijvoorbeeld velden niet of verkeerd ingevuld, waardoor de relaties tussen producten niet klopte. Ten tweede dat het behoorlijk wat product kennis vereist om erachter te komen op welke attributen gevarieerd moet worden, onder andere omdat dit ontzettend assortiment afhankelijk is.

Vandaar dat aan Squadra is gevraagd om door middel van machine learning relevante productvarianten te vinden, die handmatig gevalideerd kunnen worden. De insteek was om met zo min mogelijk werk, kwalitatief hoogwaardige relaties te creëren. 

De oplossing

Het project waar Squadra aan heeft gewerkt bestond eigenlijk uit twee onderdelen. Ten eerste heeft er een proof-of-concept plaatsgevonden waarbij Intergamma met een Excel dump bij Squadra binnenkwam. Aan de hand van deze data heeft Squadra op het Powerrelate.ai platform productrelaties weten vast te leggen. Deze relaties zijn uiteindelijk door collega’s van Intergamma gevalideerd en via Excel sheets weer binnengehaald. Deze proof-of-concept implementatie heeft gezorgd voor verbeterde productrelaties voor productdetail pagina’s in totaal vier assortiment groepen, en deze is A/B getest voor Gamma Nederland, Karwei en Gamma België Nederlands. De A/B test zorgde voor een uplift in transacties van 4.6%, volgens Anouk Renaud, Product Owner bij Intergamma “gewoon echt een fantastische score”. 

Op basis van de A/B test is er uiteindelijk een business case opgesteld en is er binnen Intergamma funding verstrekt om dit project compleet productiewaardig te maken door zowel het Squadra platform te implementeren in het Intergamma landschap als allerlei optimalisaties op het platform realiseren. Gedurende de proof-of-concept hebben namelijk verschillende personen van Intergamma op het platform gewerkt en daar kwamen een heel aantal suggesties voor optimalisatie uit voort om het proces te vergemakkelijken, en de tijdsinvesteringen en foutkansen te reduceren. Inmiddels staan er voor Gamma Nederland 19.000, voor Gamma België 16.000, en voor Karwei 15.000 productrelaties live, en er wordt geschat dat op dit moment ongeveer 75% van de totale relaties zijn.

Uitdagingen

Voordat Intergamma met Squadra in zee is gegaan, heeft Intergamma onder andere gewerkt met de recommendation algortithm van Google. Bij dit algoritme zijn de product aanbevelingen volledig geautomatiseerd. Dit algoritme leverde niet de gewenste kwaliteit in aanbevelingen, omdat aanbevelingen in het doe-het-zelf segment heel nauw luisteren. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een aanbeveling van een kledingwinkel vergeleken met een aanbeveling van een bouwmarkt. Als je een broek koopt, en het aanbevolen bijpassende T-shirt valt niet in de smaak, dan is er geen groot probleem. Echter, als je een tuinhuisje koopt, en de aanbevolen bijpassende ondervloer heeft de maat van een ander soort tuinhuisje, dan zorgt dit voor vervelende situaties.

Bij Intergamma luisteren de relaties dus veel nauwer, en vandaar is het gewenst dat er mogelijkheden zijn om bij te sturen of te valideren. Dit is ook de reden dat er eerst een proof-of-concept is gedaan, om te kijken hoe veel tijd het kost om te werken met het platform én om de kwaliteit van de relaties en de mogelijkheden voor validatie te testen. Vergeleken met de test die Intergamma met Google heeft gedaan, is dit project dus een positieve verassing geweest.

De samenwerking

Squadra en Intergamma zijn inmiddels door de eerste fase van de professionaliseringsslag op de verkoop kanalen van Intergamma heen. Echter stelt Anouk dat Intergamma nog maar aan het begin staat van de verbeteringen. 

Momenteel wordt er gekeken of Squadra Intergamma kan ondersteunen bij het opzetten van lijn-functionaliteiten. Er volgens dus meer projecten!

De samenwerking tijdens de eerste fase is volgens Intergamma uitermate prettig verlopen. “Squadra heeft heel actief meegedacht en is proactief geweest door met verschillende suggesties te komen. Squadra heeft telkens weer de vraag achter de vraag gesteld, en doorgevraagd om duidelijk te krijgen wat onze wensen waren en wat wij wilde bereiken met dit project. Verder heeft Squadra de lead genomen in de opzet van het platform. Al met al, een hele fijne afstemming” aldus Anouk.

“Squadra heeft heel actief meegedacht en is proactief geweest door met verschillende suggesties te komen”

De nominatie 

Intergamma is genomineerd voor de CIO Magazine Innovation Award, in de categorie Meest Innovatie Project / Programma B2B, vanwege het bovenstaande project. De uitreiking is op 24 juni, wij hopen van harte dat Intergamma deze mooie prijs in handen mag nemen!