Action is een van oorsprong Nederlandse en internationale discountwinkelketen die voornamelijk non-food producten levert voor betaalbare prijzen. De unieke formule was vooral gericht op fysieke winkels die goedkope producten verkochten. Dit leidt er vaak toe dat klanten bijvoorbeeld alleen naar de winkel gaan voor wat batterijen en terugkomen met 10 andere producten die ze aanvankelijk niet nodig hadden.

Het bleek dat er door de lage prijzen geen vraag was naar online verkoop van producten; verzendkosten zouden het voor consumenten minder aantrekkelijk maken om hun producten online te kopen. In Maart 2020, trof COVID19 de unieke formule van het merk: fysieke winkels moesten sluiten vanwege overheidsmaatregelen. Hierdoor moest Action nadenken over de toekomst: het was niet bekend hoe lang deze maatregelen zouden duren en er moesten nog kosten worden betaald. Bovendien bleek dat op marktplaatsen de producten van Action tegen hogere prijzen werden aangeboden dan in de winkel, simpelweg vanwege het gemak. Voor het bestuur was dit voldoende bewijs voor het feit dat er vraag was om Action-producten online te kunnen kopen omdat dit handiger is voor klanten.

Uitdaging

Action biedt een zeer breed assortiment aan producten in veel verschillende categorieën. Al deze producten moeten worden gelabeld met informatie en kenmerken, om de klant te informeren zodat hij de juiste keuze kan maken. Omdat Action zich echter richtte op de verkoop via hun fysieke winkels, waren er nauwelijks productbeschrijvingen beschikbaar. Met zoveel producten is het extreem tijdrovend en bijna onmogelijk om handmatig productbeschrijvingen te schrijven. Meestal kan men vergelijkbare productbeschrijvingen schrijven binnen dezelfde productcategorie. Maar wanneer een winkel producten heeft in evenveel categorieën als Action, wordt dit een beetje ingewikkelder. Deze productbeschrijvingen moeten niet alleen informatief zijn, ze moeten ook uniek zijn. Google en andere zoekmachines stellen dubbele informatie niet op prijs en dit soort teksten leiden tot een slechtere vindbaarheid bij zoekmachines. Dit leidt tot de tweede vereiste van het schrijven van productbeschrijvingen: uniciteit.

Oplossing

Powertext.ai is een platform dat teksten genereert en slimme algoritmen gebruikt om unieke en kwalitatieve productbeschrijvingen te genereren voor organisaties die veel producten aanbieden. Productgegevens worden in Powertext geïmplementeerd en met slechts één klik kunnen duizenden productbeschrijvingen worden gegenereerd. Vanwege de enorme hoeveelheid productgegevens van Action en de verschillen binnen productcategorieën, is er echter een proof-of-concept uitgevoerd om te kijken of Powertext nuttig zou kunnen zijn voor Action. Deze proof-of-concept was succesvol en werkte als volgt: wanneer (nieuwe) productgegevens in de tool worden geüpload, wordt door de tool een productcategorie voorgesteld. Wanneer vervolgens nieuwe producten in een bepaalde categorie worden ingedeeld, worden de productgegevens binnen deze categorie gebruikt om unieke beschrijvingen voor het nieuwe product te genereren.

Action besloot om online te gaan verkopen, waardoor het merk ook buiten de landsgrenzen kon groeien. Met behulp van Powertext.ai kan de retailer zijn producten nu ook verkopen aan klanten in andere landen. De slimme tool maakt dit mogelijk door productbeschrijvingen in meerdere talen te genereren. Aangezien Action van plan was hun producten te verkopen aan klanten in Frankrijk, Duitsland, Polen, Italië en Tsjechië, was het merk uitermate tevreden met de vertaalopties van Powertext.ai.

Resultaat

Action is nu in staat om hun gehele online productportfolio te voorzien van unieke productbeschrijvingen. Deze productbeschrijvingen zijn informatief en uniek, wat zal bijdragen aan een betere vindbaarheid in zoekmachines. Een betere vindbaarheid kan ook leiden tot een beter conversieratio. Bovendien kunnen productbeschrijvingen vrijwel direct worden vertaald naar alle talen die Action op hun website wil ondersteunen wat ook het internationale succes van het bedrijf ten goede komt.