Lennart Backus is sinds een klein jaar Web Developer bij Squadra Machine Learning Company. Om meer over hem en zijn functie te weten te komen is hij geïnterviewd. Hij heeft web development gestudeerd, en vervolgde zijn studie in bio-informatica: toen kwam hij voor het eerst in contact met machine learning, vertelt hij. Na een avontuur in de wetenschappelijke wereld keerde hij terug in de web development. Vervolgens, na een aantal jaar bij een softwarebedrijf in de zorg sector te hebben gewerkt, werd hij benaderd door MLC. Dit was een ideale mogelijkheid om zijn huidige kennis van web development te combineren met zijn interesse voor machine learning.

“We zijn onderweg van een project-based bedrijf naar een scrum-based bedrijf.”

“Wat ik interessant vond, is dat het een bedrijf was wat veel projecten deed voor specifieke klanten. Voordat ik hier begon te werken, is er een transitie ingezet om van bepaalde projectspecifieke diensten een generale applicatie te maken, de PowerSuite”. “Dat is echt een SaaS-product”, gaat hij verder. Om dit product te laten werken, is er echter input nodig vanuit projecten. Dat zijn namelijk wensen van klanten die Squadra in de praktijk wil brengen: “en als wij dat dan op een generieke manier kunnen opzetten, kunnen we datzelfde product weer aan andere klanten aanbieden”. Dat betekent echter niet dat er voor elk project een product wordt opgezet: dit gebeurt alleen wanneer er meerdere klanten om dezelfde dienst vragen. Squadra werkt, sinds Lennart bij het team is gevoegd, ook met Scrum, een werkstructuur om de workflow zo goed mogelijk te laten verlopen. “Hier is Squadra flink in gegroeid de laatste tijd”.

Lennart Backus

Voor een klant hebben ze een module ontwikkeld, die op een geautomatiseerde manier categorieteksten kan genereren. Deze module valt binnen Powertext.ai, een applicatie waarmee productbeschrijvingen kunnen worden gegenereerd. Lennart vertelt: “een klant wilde categorieteksten genereren op basis van algoritmen. Onze algoritmen waren al in staat om productteksten te genereren, en na aanpassing van deze algoritmen konden we een vernieuwde versie van de al bestaande software aanbieden aan onze klant.” Deze nieuwe module is wel binnen de generale Powertext-applicatie te vinden, maar wordt wel als los product gezien.

 “Het bedrijf is bezig met een transitie van project-specifieke diensten naar generale applicaties”

Dat is een bekend fenomeen bij Squadra MLC. Waar ze eerst projectgericht werkten, is dat steeds meer aan het verplaatsen naar een productgerichte manier van werken. Dit geldt ook voor Powerenrich.ai: een tool voor het verrijken van productdata. “Voorheen hielpen we verschillende bedrijven met het verrijken van hun data. Nu zijn we bezig om dat op een generieke manier op te zetten”. Wat betreft zijn werk voor de producten uit de PowerSuite, vertelt hij dat het vooral een kwestie is van blijvend verbeteren. Het product is immers nooit volledig af; updates zijn blijvend nodig. “Wanneer de software eenmaal draait kan je focussen op het constant verbeteren”, zegt Lennart. Die optimalisatie is essentieel voor de schaalbaarheid van de applicatie: meer klanten of grotere datasets, die meer aandacht vereisen.

Voor zowel de projecten als de applicaties dient er blijvend contact met de klanten te zijn. Hoe dat contact verloopt, verschilt per product of dienst die wordt geleverd. Het ene product is eenvoudig te begrijpen, terwijl het andere product veel uitleg vergt. Echter is Lennart niet alleen bezig met klanten, hij beheert ook de IT-infrastructuur. “Ik zorg ervoor dat een applicatie op de juiste manier op het internet landt. Hiervoor moeten virtuele servers aangemaakt worden en deze moeten allemaal verbonden zijn.”  Lennart regelt dus de technische achtergrond van de processen achter de projecten en producten.

Zou jij ook willen meewerken aan zulke projecten en aan de PowerSuite? Bekijk dan onze vacatures door hier te klikken.