Computers die menselijke teksten zodanig begrijpen dat ze deze kunnen aanvullen en zelf volledig na kunnen bootsen of herschrijven: recente ontwikkelingen laten zien dat dit niet langer tot de fantasie behoort, maar tot de realiteit.

Natural Language Processing (NLP) verwijst naar een expertise die zich volledig toewijdt aan de interactie tussen computers en linguïstiek. Dankzij Data Science en AI kunnen NLP-algoritmen teksten gebruiken analyseren om hier vervolgens informatie uit te extraheren, deze informatie kan weer worden gebruikt door het algoritme om zelf volledige teksten te genereren.

NLP als expertisegebied is niks nieuws en bestaat al ruim 60 jaar. Vooral in de laatste paar decennia gaat het erg snel met de ontwikkelingen dankzij het gebruik van neurale netwerken en Big Data. Verder is Deep Learning uitgegroeid tot de basis van innovaties uit allerlei gebieden van kunstmatige intelligentie.

Maar de allernieuwste innovatie vindt plaats in de vorm van het GPT-3 model (Generative Pre-trained Transformer), een krachtig model dat ruim 175 miljard parameters bevat, ontwikkeld door OpenAI. Het GPT-3-model brengt allerlei nieuwe en innovatieve mogelijkheden met zich mee, zo kan het zonder een enkel voorbeeld coherente teksten genereren als reactie op een menselijk politiek argument. Dit fenomeen wordt bestempeld als ‘zero-shot training’ en is een bewijs van het verbeterde taalkundige begrip van GPT-3.

Kortom, GPT-3 opent enorm veel nieuwe deuren, zo ook voor Squadra Machine Learning Company. Ben jij benieuwd naar alle mogelijkheden van GPT-3? Lees dan het volledige artikel op Emerce.