Contentcreatie voor uitgevers en merken is altijd een dynamisch speelveld geweest. Met de snelle vooruitgang van AI en Machine Learning vindt er een spannende overlap plaats tussen de traditionele wereld van het publiceren en de innovatieve wereld van AI.

Hoe definieert AI contentcreatie?

Op de voorgrond van deze evolutie staan modellen als GPT-3 en GPT-4. Deze AI content-generatie tools zijn een zegen voor uitgevers. Het resultaat? Efficiëntere productie van artikelen en rapporten, een gestroomlijnde contentcreatie workflow en een uitgebreid scala aan gevarieerde en relevante content.

Maar de kracht van AI stopt hier niet. De hedendaagse redactietools, aangedreven door AI, tillen het proces ver boven louter grammatica- en spellingscontroles uit. Ze verbeteren de teksthelderheid, stroomlijnen de structuur en verfijnen de inhoud tot de essentie. Wat vroeger tijdrovende taken waren, neemt nu slechts een fractie van de tijd in beslag, waardoor redacteuren zich kunnen concentreren op de creatieve aspecten van hun rol.

Wat zijn enkele AI-toepassingen voor uitgevers die we tegenwoordig zien?

 1. Redactie: Met door AI aangedreven tools gaat redigeren verder dan alleen grammatica of spelling corrigeren. Het wordt een middel om teksthelderheid te verbeteren, een tone-of-voice consistent te waarborgen en snelle samenvattingen te kunnen genereren waarbij redacteuren dieper in de essentie van content duiken.
 2. Contentcreatie: Koppen, afbeeldingen en zelfs video’s genereren met AI? Zeker weten. Dit versnelt niet alleen het contentcreatieproces maar biedt ook innovatieve perspectieven.
 3. Personalisatie: De aanpak ‘one-size-fits-all’ is verleden tijd. AI kan individuele leespatronen en voorkeuren analyseren, waardoor lezers aanbevelingen op maat krijgen.
 4. Marketing: Door AI te gebruiken om publieksdynamieken te begrijpen, kunnen marketingcampagnes worden verfijnd om de meest ontvankelijke segmenten te targeten.
 5. Vertaling: Taal is geen barrière meer. Door AI aangedreven vertaaltools helpen uitgevers content in verschillende talen te verspreiden.

Om AI daadwerkelijk grootschalig te integreren binnen merken en uitgevers, is het essentieel om de bestaande software en het proces onder de loep te nemen. Hierbij spelen data management systemen zoals PIM & DAM en campaign orchestration een sleutelrol.

Campagnes: slimmer en effectiever met AI

In de wereld van het publiceren is het van het grootste belang om de juiste content aan het juiste publiek aan te bieden. Hier komt Campaign Orchestration, versterkt door AI, om de hoek kijken. AI kan optimaliseren wanneer en waar content te verspreiden, gebaseerd op inzichten zoals publieksvoorkeuren en eerdere interacties.

Qonqord is een van de voorlopers in Nederland op het gebied van content orchestration. Qonqord is bijna synoniem aan deze discipline en verwelkomt actief de nieuwste innovaties in dit domein.

Wat is de rol van PIM en DAM in het AI-gedreven publicatielandschap?

Centraal in het publiceren staat het efficiënt beheren en distribueren van content. Product Information Management (PIM) en Digital Asset Management (DAM) systemen vereenvoudigen dit. Vooral, wanneer Machine Learning hieraan wordt toegevoegd, gebeuren er wonderen. Deze geïntegreerde systemen kunnen nu contenttrends voorspellen en inzichten bieden op basis waarvan de juiste keuzes gemaakt kunnen worden.

Squadra Machine Learning Company ontwikkelt als expert in haar gebied AI oplossingen die publiceren in een AI gedreven landschap naar een hoger niveau tillen.

Van Kostenbesparing tot Uitbreiding: Wat is het voordeel van Large Language Models (LLM’s)?

LLM’s dragen bij aan kostenbesparing. Ze nemen tal van menselijke taken over, wat resulteert in aanzienlijke besparingen. Buiten deze automatisering bieden LLMs ook waardevolle inzichten die uitgevers helpen hun strategieën te verfijnen. Hiermee kunnen uitgevers datagestuurde beslissingen nemen, wat zorgt voor relevantere en impactvolle content.

Spotlight op Echte LLM Integraties

Het is één ding om over mogelijkheden te discussiëren en een ander om ze in actie te zien.

 1. HarperCollins: Met behulp van het AI-gereedschap ‘Story Scout’ doorzoekt HarperCollins boekvoorstellen om potentiële bestsellers te identificeren.
 2. The New York Times: Met behulp van The Wirecutter AI biedt NYT gepersonaliseerde nieuwsfeeds, waarbij de inhoud wordt afgestemd op de historische voorkeuren van de lezer.
 3. Penguin Random House: DeepL ondersteunt Penguin Random House bij het vertalen van boeken, zodat de inhoud een breder, meertalig publiek bereikt.
 4. The Guardian: Voor impactvolle marketing wendt The Guardian zich tot Wordtune, een LLM, om pakkende koppen en advertentieteksten te creëren.
 5. De Correspondent: Het Nederlandse online magazine De Correspondent gebruikt AI om interactieve verhalen te creëren. Het bedrijf maakt gebruik van een AI-tool genaamd Plotly om verhalen te maken waarbij gebruikers met de data kunnen interageren en het verhaal op verschillende manieren kunnen verkennen.
 6. NRC: De Nederlandse krant NRC gebruikt AI om artikelen te controleren op feiten. Het bedrijf maakt gebruik van een AI-tool genaamd FactCheck.org om de nauwkeurigheid van artikelen te controleren voordat ze worden gepubliceerd.
 7. Compleet AI gegenereerde contentplatforms:

Nieuwspagina’s maken steeds meer gebruik van AI. De mogelijkheden zijn dusdanig groot dat de eerste volledig gedreven sport website op AI gelanceerd is, namelijk resport.nl. Deze is gelanceerd door Mediahuis Nederland. Aangezien actueel sportnieuws vooral gedreven wordt door resultaten kan resport.nl zijn informatie van online bronnen halen, waarna de AI er automatisch een verhaal van genereert en publiceert. Er komt geen redactie aan te pas om een nieuwsartikel automatisch online te zetten. Berichten zijn dus altijd volledig actueel.

Conclusie

Naarmate merken en uitgevers AI steeds meer omarmen, transformeert de manier waarop content wordt gecreëerd en verspreid. Het is voor merken en uitgevers cruciaal om deze nieuwe dynamiek te herkennen en te benutten, want de toekomst van publiceren biedt ongekende kansen op gebied van vernieuwing en bereik.

Contact

Ben jij klaar om de stap te maken naar innovatief publiceren met AI of wil je verdere stappen maken in deze transitie? Neem contact op mijn Squadra Machine Learning Company en Qonqord voor de mogelijkheden.

FAQ’s

Wat is campain orchestration?


Campagne-orchestratie betekent het slim plannen en coördineren van marketingcampagnes over meerdere kanalen voor een consistente klantbeleving. Dit omvat het integreren van kanalen en het segmenteren van publiek voor gepersonaliseerde boodschappen. Qonqord is expert op dit gebied.

Wat is machine learning?


Machine learning is een benadering van kunstmatige intelligentie waarbij computers de capaciteit hebben om automatisch te leren en verbeteren vanuit ervaring, zonder dat ze expliciet geprogrammeerd hoeven te worden, en het draait om het ontwikkelen van algoritmes en modellen die data gebruiken om voorspellingen, beslissingen of taken uit te voeren. Machine Learning Company biedt innovatieve AI oplossingen op basis van machine learning.

Wat zijn large language models (LLM’s)?


LLM staat voor “Large Language Model” en verwijst naar geavanceerde AI-systemen, zoals GPT, die zijn getraind op enorme hoeveelheden tekstuele data en in staat zijn om mensachtige tekst te genereren, begrijpen en analyseren, waardoor ze nuttig zijn voor een breed scala aan taakgebieden, zoals tekstgeneratie, vertaling, samenvatting en meer.

Wat zijn PIM en DAM systemen?


Product Information Management (PIM) systemen zijn softwareoplossingen die worden gebruikt om productinformatie te centraliseren, beheren en verspreiden binnen een organisatie, waardoor consistente en nauwkeurige productgegevens over verschillende kanalen mogelijk worden. Digital Asset Management (DAM) systemen zijn platforms die worden gebruikt om digitale assets zoals afbeeldingen, video’s en documenten op te slaan, te organiseren en te delen, waardoor efficiënt beheer en distributie van media-inhoud mogelijk zijn.